Bästa takläggarenBygglov

Vikten av att lägga ett bra tak

Taket är en av de viktigaste delarna på ett hus. Ett tak ska skydda mot regn, snö, kyla, hetta eller också mot fukt och stormar. Om taket behöver bytas ut kan man skaffa ett hållbart tak i många olika typer av moderna material som håller länge och ger ett lyft till husets utseende.

När är det dags att byta tak?
För att man ska veta om att det är dags att byta tak så finns det en del tecken och indikationer som man ska följa. Det kan till exempel vara att det luktar konstigt och bildas mögel på vinden, eller att det börjat dra i hemmet och känns kallt. Har man tegelhus kan man även se om det saknas tegelplattor, skapats mossa och myrbon, eller att det börjat läcka in vatten som skadar färgen under plattorna. Ett tegeltak ska hålla upp till 50 år, medan ett papptak kan hålla 15-30 år, ett plåttak 40 år och tak med betongplattor cirka 40 år. Gemensamt för alla taktyper är att man ofta ser när man behöver byta taket efter att det drar eller läcker in.

Besikta taket innan och efter
Innan man bestämmer sig för att byta sitt tak, så ska man alltid anlita en utbildad fackman till detta och få taket besiktat på huset. Detta för att det är viktigt inför en eventuell framtida försäljning av huset. Det är också viktigt att man får taket besiktigat även efter en takrenovering för då kan man även säkerställa ett korrekt utfört arbete och helt tätt och skyddande tak. Man kan lägga tak själv men det rekommenderas ändå bli utfört av professionella och utbildade takläggare. En professionell takläggare kan lägga isolering rätt och har dessutom rätt skyddsutrustning för arbete på hög höjd.

Vilket tak ska man välja?
Ett hus kan ha vilket tak man än önskar men man kan alltid rådgöra med en takläggare vilken taktyp som passar bäst för huset. En äldre villa med charmiga detaljer kanske kan passa bättre med tegel, men man kan också kombinera modernt med gammalt. Plåttak är också ett bra exempel på tak som ser mer tidlösa ut och håller mycket länge. Äkta tegelpannor eller plåt kan kosta lite mer men har många fördelar i långa loppet. Vill man ha en unik look på taket kan man välja skiffertak. Ett sådant mer ovanligt alternativ ser man inte ofta, men blir mycket beständigt och kräver dock en lutning på taket kring 25 grader. Ska man förändra utseendet på sitt hustak med helt nya plattor eller takdesign får man heller inte glömma att ansöka om bygglov innan. Med ett nytt tak kan man känna sig trygg mot både oväder och fukt och huset blir som nytt igen.